Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 13:10 - Да надмогнеш себе си и предразсъдъците
Автор: litcompass Категория: Изкуство   
Прочетен: 2504 Коментари: 0 Гласове:
1



Литературна среща с Росен Карамфилов за новата му книга „Стерео тишина“.

image„Преди година и половина започнах да пиша тази книга. Периодът беше пропит с неизвестност, тъга, красота, обич, очарование, печал, и най-вече – истинност“ – Росен Карамфилов, послание към читателите.

На 26 септември в галерия U P.A.R.K. бе първата официална премиера на новата книга на Росен Карамфилов „Стерео тишина“. В силната, пропита с поезия, музика, любов и откровения вечер книгата представи Елин Рахнев.

„Тишината е прекрасна метафора. Понякога тя може да означава повече от милиарди думи. Докато стерео тишината описва състоянието, в което дотолкова се задълбочаваш в красотата на мълчанието и всяка суета умира. Тогава остава само истината. Нищо повече.“ С това Росен аргументира избора на заглавие на книгата си, а историята за живота си разкрива в един от съдържащите се разкази – „Между змиите“.

Това е книга за храбрите, искрените и откритите хора. Самият автор е директен. Мисли, че може би е „не-човек“, защото всъщност никога не е използвал краката си и се придвижва със „своята месингова карета“, както я нарича. Опитва се да опитоми смелостта, защото нещата са очевидни: той е различен, но това за него е привилегия.

Надмогнал е себе си, живее над хорските предразсъдъци, защото знае кой е и помни както трудните, така и добрите моменти в живота. Много от тях преодолява с подкрепата на приятелката си Йорданка. Споделя, че още на 5 години престава да бъде дете. Защото докато другите деца играят, той престава да си задава въпроса защо не може да играе като тях. А също така и заради множеството операции, които дават само частични резултати.
Не е суетен към външния си вид.

Завършва Втора немска гимназия и е приет да следва в Австрия. Учи английска филология в университета във Виена. През 2011 г. излиза стихосбирката му „Орелът и детето“. Следва я „Стерео тишина“, публикувана от ИК „Жанет 45“. Огромни благодарности изказва към издателя си г-жа Божана Апостолова за подкрепата – за това, че трябва да направи книгата такава, каквато наистина трябва да бъде. А също така и на Елин Рахнев, който прави концепцията, формата.

БЕЗСЪНИЕ
поради Йо К.

1.
Онази нощ я видях на гарата. Около нея нямаше
дори силует на дете или изгубено цвете. Беше сама.

Аз стоях отстрани и гледах как луната я гали луната
я гали луната я гали с лъчите си светлината луната
(...)


„Истина е, че в една книга има слоеве, но тази поема не е слой, тя е просто епицентърът на всичко, което съм написал. Може би най-доброто нещо, излизало някога от мен. Още едно стихотворение и след това да прелеем в музика. Между другото, това стихотворение влезе в книгата по много странен начин.“ Спомня си, че тогава отишъл в къщата на баба и дядо, за да се отдели от София и да си даде сметка за всичко, което му се случва. Именно там до последно работи по „Стерео тишина“.

Росен Карамфилов е скромен и въздържан. Стои като митично величие в малката си карета. Не човек, а създание, изтъкано от поезия. С душа – вселена.

Tри от новите му стихотворения са публикувани през юни 2013 г. в брой 27 на американското списание за литература Blood Lotus.

image




Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни на нашата страница или във фейсбук , където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 170568
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031