Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 11:21 - Поезията - най-краткият начин да върнеш душата на точното й място.
Автор: litcompass Категория: Изкуство   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
2



Интервю с поетесата Станислава Станоева.

Станислава Станоева е съвременна българска поетеса, която пише за ВСИЧКО. В творчеството си авторката събира хаос, космос, Бог, география, физика, живот, любов и смърт, невидимите нишки, които ги свързват, екзистенциалните ни тревоги, говори за взаимовръзката между хората и света като ценностен мерител на времето и пространството.

Станислава Станоева е родена в Пловдив, където завършва „Българска филология“ в Пловдивския университет. Участва и печели много национални литературни конкурси, издава стихосбирките „Смъртта на палача“, „Полет в камъка“, „Градове и други острови“. Последната й книга „Теория на всичко“ печели високата оценка на видни наши автори и критици.


Г-жо Станоева, каква е Вашата Теория на Всичко?

Моята теория на всичко е лесна и същевременно трудна. В нея видимият свят е проекция на невидимия, на духовния. Цял живот ни учат на природни закони, които действат във видимия свят, но никой все още не може да ни научи на онези вътрешни закони. Там човек се учи сам. Това е ролята и на поезията – да накара хората да прогледнат за космоса на духа, на душата.
Общо взето, около това е структурирана и най-новата ми книга „Теория на всичко“. Тя е подчинена на една всеобща философия – че всяко нещо във вселената е еднакво важно и необходимо; че всяко действие отключва други действия; че всички сме във взаимовръзка и няма важни и маловажни неща; че всички сме част от големия вселенски оркестър. Чрез заглавието съм се опитала да обединя стиховете в една цялост, тъй като в книгата говоря за безкрайно много неща – от Бог до адронния колайдер, от гетата до любовта, от природата до вътрешния малък-голям свят на човека. Всичко в моя личен свят, който е голям и същевременно много малък – от сърцето до духа.

Уравнението на живота...

Щи ми се да измисля уравнение, тръгвайки от библейското „В началото бе словото“. Може би тръгвайки от словото, искам да стигна до любовта. Защото има ли любов – човешка, вселенска, братска, всякаква, – няма нужда от никакви закони и заповеди. Любовта създава най-добрите закони.

Теорията е такава хипотеза, която е потвърдена чрез наблюдение или експериментиране? Колко от Вашия житейски опит е въплътен в стиховете Ви?

Стиховете ми са напълно съвместими с житейския ми опит. Просто в един ден от живота си прозрях, че всичко е всичко. Добрият поет е като добрия мъдрец. Той трябва непрекъснато да усъвършенства себе си и този процес е някак естествен. Добрият творец трябва да е любопитен, да се опитва да научи повече от всички други на този свят. И това се случва всъщност съвсем естествено. Авторът трябва да бъде опитен, но не циничен, знаещ, но не назидателен, мъдър, но не нравоучителен. Той трябва да бъде хомо луденс и под формата на игра да заразява хората около себе си с добро, да ги подтиква да откриват света около себе си и в себе си...

Вижте цялото интервю със Станислава Станоева в ЛИТЕРАТУРЕН КОМПАС.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 170564
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031