Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2013 16:14 - За книгите и шоколада...С любов!
Автор: litcompass Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
1



image„Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това много помага против температура.“
„Карлсон, който живееше на покрива“, Астрид Линдгрен



Мария и Венсан, българо-френска двойка, се установяват преди 4 години в България с идеята да реализират една своя мечта. В края на 2011 г. в Пловдив отваря врати тяхната работилница „Гайо Шоколад“, в която те преоткриват стара европейска традиция на изработване на шоколад. Какаови зърна и нерафинирана захар са двете единствени съставки на шоколада им. Процесът на изработване на шоколада започва с внимателна селекция на какаовите зърна, а те са различни... като книгите и хората.

Разкажете ни за „Гайо“. Откъде идва името?
Това е нашата фамилия и тъй като шоколадът е изработен на място, от нас, решихме да носи нашето име. А иначе „Гайо“ е френско име, произнася се с ударение върху „о“. „Гайо“ произлиза от френската дума „gaillard“, която означава предна част на кораб. А в миналото с „гайо“ са наричали хората, които са работели на кораб. Явно някой дядо на Венсан е пътувал из морета и океани.

Шоколадът – „храна на боговете“, музика, любов или приключенски роман?
Всичко това! Шоколадът е емоция, усещане.

След прекрасно осъществената идея за Коледен шоколад какво да очакваме в края на тази година?
Може би не е случайно съвпадение, но минути преди да прочетем този въпрос, си говорехме с Венсан именно за Коледните изненади тази година. И двамата обичаме най-много периода преди големия празник. Приготовленията, уютът, прекарването на повече време в размисъл, трепета при мисълта за прекарване на празника с най-близките – ни правят наистина щастливи. Ето защо миналата година искахме да споделим тези наши емоции с децата от Дома в Пловдив и заедно с тях да отпразнуваме хубавите моменти. Тази година със сигурност малките джуджета ще ни бъдат вдъхновението. Очаквайте отново съвместна изненада.

Хрумвало ли ви е да забъркате „сладки приказки“? Интересно ми е например каква на вкус е „Алиса в страната на чудесата“?
До този момент не ни се е случвало. Но звучи наистина вълнуващо! Приемаме предизвикателството!

Кои са любимите ви книги? Венсан, ако не беше музикант, а писател, как биха звучали имената на шоколадите Ви - Pop, Blues, Jazz, сега?
Венсан: Труден въпрос! Свързан съм с музиката, обичам да свиря и да участваме в различни музикални проекти. Ето защо и връзката между шоколада и музиката беше естествена и имената дойдоха спонтанно. Не съм обмислял връзката между литература и шоколадово изкуство.

Чели ли сте „Шоколад“ на Джоан Харис? Ако Вие пишете роман, какво ще бъде заглавието му и за какво ще се разказва? ....

Прочетете цялото интервю в
"Литературен компас".

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и на нашата фейсбук страница, където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.





Тагове:   шоколад,   четене,   вкус,   книги,   гайо,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172019
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930