Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 10:20 - Юкио Мишима - прераждането и "пътя на воина" в романа "Галопиращи коне"
Автор: litcompass Категория: Новини   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
0



imageмишима юкио (1925-1970) завършва право в Токийския университет, но скоро след дипломирането си се отдава изцяло на писателските си занимания. Животът му е пъстър и ексцентричен – режисьор и актьор в театъра и киното, дирижира симфоничен оркестър, занимава се с карате, кендо и тежка атлетика, пилотира бойни самолети, извършва 7 околосветски пътешествия, поддържа малка армия от самураи. Завършва живота си с ритуално самоубийство. Критиката го утвърждава като емблематична фигура на японската култура от десетилетията след Втората световна война. Автор е на 40 романа, пише поезия, есета и пиеси. Мишима е номиниран три пъти за Нобеловата награда за литература.

 Мишима Юкио е един от най-значителните и най-коментирани японски писатели на ХХ век. Наричат го японския Хемингуей, сравняват го с Джойс, преводи на творбите му се издават по целия свят, а пиесите му се играят на най-престижните сцени.

 

галопиращи коне

Началото на действието във втората част от тетралогията Морето на плодородието е 1932 г. Хонда е вече съдия, подчинен на принудите на кариерата и брака. Убеден е, че безвременната смърт на най-добрия му приятел Кийоаки е обезсмислила и собствения му живот. На турнир по кендо, където е отишъл служебно, Хонда е завладян от представянето на един млад боец, в когото разпознава преродения си приятел. Но възторгът му скоро се превръща в смут, тъй като младият Исао се оказва фанатик, запленен от самурайския морал на епохата Мейджи, който е убеден, че капитализмът е отговорен за деградацията на модерна Япония.

Момчето се увлича в безразсъдно рискована акция, замислена на практика като самоубийство, чиято цел е да бъдат екзекутирани представители на финансовия елит на страната. Заговорът е разкрит поради предателство...

 

В Галопиращи коне Мишима брилянтно проследява конфликтите на времето, но отново показва превъзходно стилистично майсторство. Природата и сезоните са обвързани с дълбока символика, а кодовете на японската традиционна култура и религия са умело вплетени в тъканта на романа.

 

 

 

 

 

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172027
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930