Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2013 12:58 - Мишоци гризат научните трудове в ПУ
Автор: litcompass Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
0



Научните дисертации и дипломните работи на студентите ще видят бял свят в интернет пространството чрез новия пловдивски сайт „Литературен компас”. За първи път академичните трудове имат равен шанс да бъдат публикувани на едно място и да бъдат намирани от всеки, който иска да ги ползва.

Дисертациите на колегите от Пловдивския университет събират прах в една стая и между тях се разхождат мишки. Само мишоците се опияняват от научния им принос, сподели Младен Влашки от Филилогическия факултет. Всъщност законите - за научните степени и висшето образование, задължават всички да публикуват разработките си, но това така и не бе организирано.

Световна практика е да се публикуват всички работи, в Германия качват он лайни и домашните упражнения на студентите, допълни той.

Статиите на акадимично ниво в www.litcompass.com са само едно от достойнствата на новата пловдивска медия. Тя е витрина за култура и общуване чрез изкуството с акцент върху литературата. В екипа, който я създава, са Дружество на пловдивските писатели, Пловдивски университет, библиотека "Иван Вазов", начело с издателство "Летера". Проектът е част от кампанията за кандидатстване на Пловдив за европесйка столица на културата и е подкрепен от общинската фондация "Пловдив 2019".

Идеята на сайта е да помогне на съвременния читател да се ориентира по-бързо и по-успешно в морето от книги. Той е навигатор за намиране на качествената литература, допълва шефът на "Летера" Надя фурнаджиева.

Литературният портал е организиран като игра с цел да се търси лесно информацията в него.

Той защитава пловдивското литературно пространство, ориентира в българската литература, води пряко към концепцията „Заедно” за Пловдив през 2019, допълни Влашки.

Ежедневно ще се попълва с нови заглавия, ще има откъси от книги, въведени са биографии на почти всички пловдивски автори. Специално място е отделено на критиката и мнението на специалистите, ще бъде ограничени хейтърите и фенските програми, за да има обективно мнение, допълва Фурнаджиева.

Цветовете са пасторални, за да не натоварват окото, има връзки със социалните мрежи, блогърите, бууктрейлъри за отзиви и изказвания, раздел за родителите и деца, обобщава координаторът на сайта Невена Николова.

Книгите достигнаха срамно ниски тиражи, а чрез сайта ще се опитаме да ги поднесем на читателите в много по-голям мащаб, и на английски език, скоро и на други езици, защото това е нашата културна мисия, казва в заключение Надя Фурнаджиева.

Източник: в. Марица




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 170558
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031