Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2013 10:04 - Излезе първият в историята комикс за незрящи
Автор: litcompass Категория: Новини   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0



Филип Майер – студент по проектиране на взаимодействието в Берлин, създава произведение, което прави възможен достъпа на хора с увреждания до произведения на културата. „Живот“ е първият в историята комикс, който могат да прочетат хората с нарушено зрение.

Светът на литературата се отваря за незрящите хора през ХIХ в., благодарение на Луис Брайл – самият той незрящ. Но изобразителното изкуство останало недостъпно за тях. Може би е трябвало да мине повече от век и половина, за да се стигне до произведението на Филип Майер.

Създаденият от Майер комикс, озаглавен „Живот“, разказва една история, добре позната на всички нас. Двама души се срещат, влюбват се и им се ражда дете. Детето пораства и напуска родния дом. Вече възрастни двамата влюбени остават сами. Замислен като традиционен комикс „Живот“ е различен с това, че неговите страници не са напечатани, няма речеви балони, а героите са изобразени посредством ясно изразени кръгове.

Повечето от наличните тактилни материали за незрящи са направени за информация. „Винаги става въпрос за информация, рядко за изкуство“ – това казва Майер в интервю за в. „Wired“. Неговият подход е доста по-различен. Кръговете, изобразяващи фигури, се различават по размер, а сцените са отделени с рамки като в обикновен комикс.

За обикновения човек този комикс не е нещо толкова сложно, но точно това била и целта на Майер. Самият той признава, че когато правел комикса, си е поставил задачата: как може да опрости една история, без тя да загуби значението си. Помогнали му самите незрящи. Интервюирайки ги, той открил, че реконструкцията на действителната рисунка не се възприема от незрящите – образите били твърде сложни. Опростяването на рисунките до лесно разпознаваеми форми, в комбинация с подходящ контекст към заглавието и плавен, опростен разказ, е повече от достатъчно незрящият читател да улови значението на историята.

Въпреки че терминът „комикс на слепите“ звучи като виц на Монти Пайтън, всъщност Майер направи невъзможното – откри един нов свят пред незрящите.

А може би и даде нова насока в работата на творци и издателите на комикси.

Прочетете цялата история, съдържаща се в комикса „Живот“, тук.



Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и на нашата
фейсбук страница, където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 171640
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930