Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2013 12:15 - Излиза исторически роман за Михримах - дъщерята на Хюрем
Автор: litcompass Категория: Новини   
Прочетен: 4129 Коментари: 0 Гласове:
1



imageНа 5. 12. издателство „Летера“ пуска от печат исторически роман за Михримах - дъщерята на наложницата Хюрем (Александра Лисовска) и султан Сюлейман Великолепни.

Турската авторката Демет Алтънйелеклиоглу набра изключителна популярност в родината си с поредица исторически романи, представящи така наречения Султанат на жените – период от 130 години, застъпващ се с века, който влиза в историята на Османската империя като Великолепен. Книгите, плод на продължителни проучвания на редица исторически документи, представят с историческа точност превратностите в дворцовия живот на империята и съдбите на петте най-влиятелни жени от владетелското семейство, оставали своя отпечатък в държавното управление.

След успеха на първата книга за московската наложница Хюрем, следващия роман Демет Алтънйелеклиоглу посвещава на дъщерята на наложницата – Михримах.

Съдбата й отрежда както ролята на султанска дъщеря, така и тази на кралица-майка, мъдър съветник на баща си и братята си и щедър покровител на изкуствата. Без страх се отправя от султанския сарай към бойното поле, за да последва баща си, изпитва непреодолим копнеж по морето и е пленена от бойните кораби на Барбароса Хайредин паша.

Животът й сред блясъка на двореца е белязан с могъщество и любов. Но край нея се разиграват и сцени на смърт, в сенките дебнат платени убийци. В тайните летописи на един от най-значителните периоди на Османската империя са втъкани отчаяните, тревожни трепети на едно невинно сърце, което не може да приеме, че за да живее, трябва да убива.

Ужасната тайна, заради която Михримах е принудена да се омъжи за съпруг без достойнства, е потулена в споразумението между нея и Хюрем. Дъщерята на толкова могъща майка и на толкова волеви и страстен баща, внучка на Хафза и тайната любов на Синан става съпруга на Рюстем срещу твърде висока цена...

Издадена в Турция и Гърция, историята на Михримах вдъхновява и пленява читателя.
Писателката не скрива, че белите петна в историята, за които не успява да издири информация, са повод за творческо вдъхновение и умишлено вмъква емоционални трепети и колорит. По този начин пресъздава не само легендата, но и историческата личност Михримах - жената от плът и кръв.






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172044
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930