Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2012 15:26 - 21.12.2012 - Апокалипсисът на книгата
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.12.2012 15:26


        Наблюдават се катаклизми в читателските практики! Това посочват всички проучвания от 2001 г. до днес. Все повече читатели променят своите навици в търсене на нови полета за бягство от реалността, други възможности в технологично отношение и отхвърлят стиловите табута.
       И ако Жул Верн прави революция в механиката, то съвременните писатели се зачовъркват в еволюцията на видовете и премахват всякакви пространственовремеви граници. Митовете и легендите не са това което бяха - вампирите блестят, влюбват се, пият разредено червено вино или някаква синтезирана органична плазма вместо кръв, а върколаците се трансформират когато си пожелаят. Древните са вечни само и единствено когато имат злато или обичат от сърце, а вещиците са необяснимо трансформирани в приказни феи.
       Читателите стават все по-капризни - отхвърляйки или приемайки новото. Това се отразява във книгоиздателските практики да се търсят повече интересни заглавия, за да се привлече и най-капризният читател, за сметка на големите тиражи.  Според данни на Национален статистически институт 5 078 са новите заглавия, издадени в среден тираж от 3 213 екземпляра.        От друга страна блог пространството показва, че голяма част хора пишат свои собствени истории, отколкото потребяват чужди текстове, което води до интересна закономерност.
       В разрез на всеобщото виждане, че книгата в нейния кодексов вариант е вечна, ще представим ерата на четците, чиито цени в Западна Европа непрестанно падат. Марки като TREKSTOR, ARNOVA и KOBO поевтиняват все повече, но и разширяват възможностите си. Батерията за брои прехвърляне на страница е с разширено време, а веднъж зареден четецът работи от четири до осем седмици. Съвсем примамливо книги, които не могат вече да се намерят или нови заглавия, които липсват на българския пазар, се предлагат в торенти за свободно ползване. Принтерната хартия и разпечатката струват пари, а ползването на четец улеснява целия процес.
     Таблетът също все по осезаемо си прокарва път сред читателите. Удобството на съхраняване на огромни количества информационни единици на минимален обем е предпочитано за бизнес средите и все по- достъпно от финансова гледна точка. Като потреблението му не е обвързано единствено с четене на книги.
      Прочувания посочват, че четящите ученици потребяват повече учебна литература, а свободното си време отдават на различни от четенето на книга занимания. Търговци отбелязват спад в продажбите, следствие от икономическото статукво на страната. Което не означава, че хората не четат, а че просто предпочитат други варианти. Андриана Панева, организатор на събитието „Разменям мое за твое" споделя, че в България „вземането на заем" се е превърнало открай време в традиция, а събирането на лична библиотека, колкото и страхотно да звучи е само за много страстните читатели, които винаги намират начин да си закупят книга.
      Трансформацията на новото време издатели определят като цяла нова ера на информационно свръхпотребление. В частност се посочват издания с нехудожествени текстове, които провокират някакъв тип мислене...
      Целия материал можете да прочетете само след броени дни на www.litcompass.com/
       



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172683
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930