Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2013 11:57 - Нели Христозова: Доброволческите дейности стават все по- популярни в България
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2013 12:02


imageНели Христозова, на 23 г., е един от организаторите на състезанието „Sofia Quest“ и вече повече от година е представител на младежката организация „IYAC Bulgaria“.

Родом е от Пловдив, където завършва Френска гимназия. В момента учи Международни отношения в УНСС, София. Ставайки част от организацията, самата тя споделя, че се запознава със страхотни хора, които й показват какво означава да си млад и активен, колко важно е да общува с различни хора, да създава нови приятелства и защо не трябва да се страхува да поема предизвикателства.

Взимаме интервю, за да ни разкаже повече за инициативите на организацията, силите и стремежите на студентите в България.


За читателите, които не са запознати с дейността на „IYAC Bulgaria“, с какво се занимавате и какви инициативи подемате?
„IYAC Bulgaria“ си партнира с множество чужди младежки организации с цел осъществяването на проекти по програмата „Младежта в действие“ - предоставяме възможност на желаещите да заминат за една седмица на младежки проект в чужбина, където да обменят опит със свои връстници по въпроси свързани с екология, образование, спорт, култура, демокрация. На местно ниво сме реализирали няколко инициативи, с които искаме да покажем на младите хора, че пред тях съществуват много възможности и с които искаме да ги насърчим да бъдат по-активни.

От колко време функционира младежката организация?
Идеята за създаването на „IYAC Bulgaria“ се ражда през 2009 г. между няколко приятели, първоначално действа като неформална група, а през 2012 г. е регистрирана официално.

Как се събра екипът на „IYAC Bulgaria“?
Екипът ни е съставен от активни млади хора, които вярват, че неправителствените организации могат да допринесат за развитието на обществото. Приветстваме всеки, който е готов да отдели от личното си време, за да се включи в нашите инициативи.

Какво Ви мотивира да създадете „Sofia Quest“?
Вярваме, че всеки град притежава красота, която очаква да бъде разкрита. Противно на това, което сме чували, не смятаме, че София е мръсна и шумна, всъщност е една от най-зелените столици в Европа. А сградите, покрай които забързано преминаваме всеки ден, притежават многогодишна история и култура.

Бихте ли се заели с подобни състезания из други градове в България? Какво ще кажете например за „Plovdiv Quest“ , „Burgas Quest“ или пък „Tyrnovo Quest“...
Всъщност „Sofia Quest“ беше вдъхновено от подобно състезание, в което участвах в Пловдив. Чувала съм за такива мероприятия и в други градове и това показва, че младите хора, противно на общоприетото мнение, имат желание да опознаят културата и красотата на България, и това може само да ме радва.

Трудно ли се организира такова събитие?
Иска ми се да кажа, че организацията е лесна. Истината обаче е, че могат да възникнат всякакъв тип проблеми - от затруднени административни процедури до лошо време в деня на събитието. Въпреки всичко, се надяваме, че състезанието ще протече безпроблемно и участниците ще останат доволни.

Разяснете регламента на състезанието. В изнесената до този момент информация сте споменали, че участниците ще е добре да си носят камера, фотоапарат - за какво ще им послужи техниката?
В екип от двама души участниците ще трябва да преминат през маршрут, обхващаш централната част на София. В същото време ще трябва да изпълняват различни задачи - някои от тях са свързани с намирането на определени културни обекти. Тук идва ролята на фотоапарата - за да си направят снимка и да ни покажат, че наистина са изпълнили задачата. Всеки екип ще получава точки в зависимост колко добре е изпълнил задачите. Ще има точки и за бързина.

На какъв принцип ще определите победителите?
Накрая ще наградим отборите, събрали най-много точки, а всички останали, които успешно са завършили състезанието, ще участват в томбола и също ще имат възможност да спечелят награда.

Според Вас, съпричастни ли са младите хора към културните и социални прояви на града си?
Все по-често ставаме свидетели на нарастващия интерес от страна на младите към различни инициативи, свързани с култура, екология и социални дейности. Още повече, готови са не само да се включат, но и да помагат при организирането им. Доброволческите дейности стават все по-популярни в България.

Какво е посланието Ви към представителите на вашето поколение?
Да бъдат активни. Да се включат в повече и разнообразни дейности, за да открият какво наистина ги вълнува и вдъхновява, какво ги кара да се чувстват пълноценни личности и ги прави щастливи.

Какви са вашите литературни предпочитания?
Като възпитаник на френска гимназия, имам афинитет към френската литература. Все още с вълнение препрочитам „Малкият принц“, а автори като Емил Зола и Албер Камю са ми сред любимите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 170611
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031