Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 15:35 - Диана Петрова: Приказките помагат в живота
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 1626 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.06.2013 15:41


imageНа в 12 юни, сряда, в зала на НБ „Иван Вазов" - Пловдив, издателство „Летера“ представи „Двойната планета“ с участието на авторката Диана Петрова. На събитието присъстваха ученици от литературен клуб към ОУ „Душо Хаджидеков“ и ОУ „Тодор Петлешков“, представители от Асоциацията за нашите деца, Зонта клуб, Агенция за закрила на детето, както и библиотечни и читалищни работници.

Гостите приветства Надя Фурнаджиева, управител на „Летера“, която изтъкна, че издателството от край време се стреми да обръща специално внимание на детската литература - избира приказки, разказани с много вдъхновение, а илюстрациите в книжките създават малки художници, за да се пресъздаде погледът на самите децата. Това е, което ги прави уникални и достъпни за малките читатели.

Сред гостите на премиерата бе и авторката Величка Настрадинова, чиито „24 чисто нови приказки“ пожънаха успех в цяла България. Писателката показа нагледно, колко хубаво е всички щури идеи на децата да бъдат поставени в приказка.

Срещата между Величка Настрадинова и Диана Петрова бе ползотворна, а децата и в бъдеше ще имат възможността да се наслаждават на приказки от двете разказвачки.

За създаването на книгата „Двойната планета“ обясни повече самата Диана Петрова и разкри причините подтикнали я да пише приказки, които засягат важната тема за осиновяването. С прости думи сподели на децата спомени за обичаната си баба, която си нямала никого и дори не можела да чете, но всяка вечер съчинявала за внучката си забележителни истории. Любовта към измислянето на приказки съм наследила и аз, отбеляза Диана Петрова, по това приличам на баба си.

Всеки може да си помага с приказки, да гледа на света като на приказките, защото в тях се крият различни поуки, добави още авторката.

За да демонстрира нагледно колко полезни са приказките, Диана Петрова въвлече децата в приказна игра по идея на любимия й автор Джани Родари. Малчуганите се разделиха на отбори и получиха листче с помощни думи, по които в рамките на 5 минути трябваше да създадат приказка.

Появиха се истории за принцове и принцеси, за тъмнината, за вълшебно килимче, селянин, дървар и др. Изведени бяха поуките: да уважаваме родителите си, винаги да се вслушваме в сърцето си и че не винаги трябва да разчитаме на сила, но и на ум.

imageУченичката Димана Димитрова представи групата от ОУ „Душо Хаджидеков" с единствената модерна приказка, от която поуката бе насочена към осиновените деца: Трябва да отвръщаш с обич на онзи, който се грижи за теб, помага ти за всичко и те гледа с любов, независимо дали ти е истински родител или осиновител.

Впечатлена от разказаните истории, Надя Фурнаджиева предложи идеята да се създаде Клуб на приказките, в който деца разказват на деца.
image

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и на нашата фейсбук страница, където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172847
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930