Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2013 17:14 - Да пестиш, четеш и претворяваш е забавно!
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 1177 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2013 17:42


imageНа 18 август 2013 г., в парк Бунарджика, се проведе извънредно детско издание на „Айляк бутик“, в рамките на проекта за Зелено училище на сдружение „Устойчиво общество“. Събитието бе посветено на екологичния принцип Reduce-Reuse-Recycle, с което организаторите провокираха децата сами да достигнат до ползите от пестеливостта, повторната употреба и претворяването.

„Да пестиш и претворяваш е забавно!“ – и не само. Ако дори маршрутът на неделната Ви разходка е включвал парк Бунарджика, кажете ми, че не сте се усмихнали и не сте поспрели поне за няколко минути…и няма да ви повярвам. Децата моделираха и рисуваха вази, саксии и забавни играчки от пластмасови бутилки, а изпод ролки от тоалетна хартия политаха чудни пеперуди. Изработваха изящна бижутерия от солено тесто и глина, ароматни парцалени играчки против молци, участваха в беседа и…четяха книжки.

Ако ви кажа, че не ми се прииска да бъда отново на 5 години и да запретна ръкави, за да сътворя прелестни кексчета от кал (по модерно му „мъфини“) и да се изцапам до лактите – ще ви излъжа.

Главни виновници за събитието са Мая Александрова и Гергана Кабаиванова. Успях да поговоря повече с Мая, а Гергана се засуети някъде из работилничките.

Мая Александрова е от Златоград, но вече осем години живее в Пловдив (и двете се съгласихме, че „има нещо в тоя град“). Завършила е културология, но реално почти никога не е работила по специалността си.

Попитах Мая заветния въпрос: „Кога започна всичко?“ Върнахме се четири години назад, когато се ражда дъщеричката й Ралица. От този момент нататък Мая се замисля все повече за околната среда и какво тя може да направи, за да расте детето и в един по-чист, във всеки смисъл, свят. След това създава блога си, където споделя всевъзможни идеи, от които всеки би могъл да се възползва, за да сътвори нещо цветно в ежедневието си. Впоследствие идеята за рециклиране на различни материали се разраства до така наречения „Парцал фест“ и второто му издание „Парцал фест – код зелено“, които станаха факт през септември 2011 и 2012 г. в Пловдив.

 
Заедно със съмишленици регистрират сдружение: „Устойчиво общество“, което организира в средата на декември 2012 г. Коледен био и еко базар с работилници под надслов „Моята еко Коледа“. От около година насам е реализирана и идеята за „Зелено училище“, чиято цел е „да съберем децата с техните родители, за да ги насърчим с игри и работилници да се хранят по-здравословно, да опознаят градинарството, да се научат да претворяват ненужните вещи като им вдъхват нов живот, да бъдат солидарни един към друг и така да ги насочим към едно по-устойчиво бъдеще за тях. Зеленото училище на сдружение „Устойчиво Общество“ е училище за природосъобразен начин на живот на децата и съзнателен подход на родителите към тях“.

image Част от Зеленото училище в неделя стана и издателство „Летера“ , което предостави възможността на малчуганите да си изберат книга на безплатния пазар. В замяна спечели много детски усмивки, ценни мигове за родителите, чийто деца ни прочетоха по-няколко изречения от любимите си истории, а това никак не е лесна работа, когато си на 4 години. По-големите деца ни смаяха с изразително и артистично четене. Ето ги и нашите герои:
image
Мая помага на дъщеричката си Ралица в четенето на „Пътешествията на Незнайко в каменния град“
image
Една прелестна артистична госпожица и любимата й книжка „Вероника и кокосовият дядо“

imageimage

















Децата участваха в беседа, а и ние също, на тема „Младежкият поглед върху устойчивия начин на живот“, водена от Гергана Даскалова. В нейно лице, след 5 минутен разговор, преоткрих младата Пипи Дългото Чорапче, само дето Пипи се казва Гери и е на 20 години, не обича да носи чорапи, и дори не живее във Вила Вилекула, а в къщата на баба си в село Тюркмен…, когато не е на лекции в Единбург.
image
И ако някога ми е идвало на ум, че слънцето си има градина, то непременно Гери е от най-подходящите хора, които да се грижат за нея, нещо повече „ Градината на слънцето“ е името на нейния  блог, в който тя споделя мислите си, пише увлекателно и се изразява, както не сте очаквали, че може едно 20 годишно момиче. Приветлива, темпераментна, лъчезарна и …боса, защото така се чувства по-близо до природата.

Гери учи екология и науки за околната среда в Единбург и самата тя казва, че иска да вземе най-доброто за себе си от своето образование и среда и да го предаде на повече хора тук. Със сигурност вече го прави. Запознайте се с Гери Даскалова и ми кажете, че не сте по-богати.

„Та така, интересни ситуации се получават като се съберат няколко поколения на едно място. Дразня се само, че все едните са лошите, другите добрите, знам ли, не е толкова просто. И аз мога от тях да се уча, ама и те от мен“ (Из „Железният светилник срещу газената ламба“ ).

Текст: Мирослава Крумова
image





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172822
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930