Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2013 17:43 - Съзвездие от озарени жени
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0



imageПогледнах небето – колко много звезди! Заплувах в това море от сияещи звезди, заплувах, за да намеря имената на еврейските „озарени“ жени.
Из предговора на „Озарени еврейски жени“

Авторката е Ивет Анави, потомък на стара еврейска фамилия, изследовател на еврейската култура и традиции в контекста на световната история! На 94-годишна възраст издава своята нова книга, посветена на еврейската жена – съпруга, майка, възпитателка, хуманистка.

В уникалното енциклопедичното издание „Озарени еврейски жени“ авторката търпеливо колекционира истории. Далеч от строгия научен стил, тя предлага разкази за съдбите на десетки жени от миналото на еврейския народ.

380 биографии се четат увлекателно, преизпълнени с интересни факти – някои екранизирани от популярни режисьори, други общоизвестни, а трети – потънали в забрава и разказани отново, за да се помнят. Сред тях Анави оставя място за любопитни исторически препратки към лица и събития – символи на човешкото достойнство и страдание.

„Дом без жена е като кораб без кормило!“, учи стара сефарадска поговорка.

Именно жената с нейното голямо сърце, действия, мечти и постижения е в центъра на изданието. „Озарени еврейски жени“ започва с майките на еврейския род, известни от Библията, и продължава с жени учени и изобретатели, общественички, благодетелки, политици, музикантки, артистки... Сред тях изпъкват имената на детето-чудо Шърли Темпъл; актрисата, блеснала с емблематичната роля на Дороти от „Магьосникът от Оз“ (1939) – Джуди Гарлънд; небезизвестната дама в политиката Роза Люксембург; навляклата скафандър и качила се на трагичния „Чалънджър“ Джудит Резник; жените над микроскопа Рита Леви – Монталчини и Гертрут Бел Елиът, патентовала над 45 лекарствени препарата; философката Ана Фройд и други. Авторката запазва специално място за творците на словото Ане Франк, Джудит Кранц, Вики Баум. Не пропуска и българските еврейки Дора Габе, Леа Коен, Вера Боянова...

Извън биографичните статии книгата припомня болезнени теми и проблеми. Анави не спестява нито капка от истините на Втората световна война и кошмарните моменти от историята на своя народ.

... Някои от разказите могат да шокират...
Бебетата на холокоста разказва за участта на три деца, родени в нацисткия концентрационен лагер Маутхаузен в Австрия малко преди освобождаването. Ева, Хана и Марк се откриват случайно след години и споделят ужасяващите истории за раждането им – мизерни условия, влакова композиция, пелена от вестници, липса на дрехи и една възкресителна чаша мляко...

... други удивляват.
Куфарът на Хана
Колко може да събере един куфар? Целият свят на 13-годишната Хана, загинала за по-малко от 24 часа след пристигането й в Аушвиц. Куфарът й остава като един от многото експонати в днешния музей на загиналите, докато не попада в ръцете на Фумико Ишиока, японска учителка. Когато го показва в урок по история, разказът й прави такова впечатление на децата, обществеността и по-късно на медиите, че е увековечен в книга на канадката Карън Ливайн, превърнала се в бестселър за 2002 г. Няколко години по-късно е заснет документален филм за живота на малката Хана Брейди.

...Трети възхищават!
Храбростта на Ирена Сендлер
Носителката на Оскар и Златен глобус Анна Пакуин играе ролята на Ирена Сендлер – спасителката на деца, в американска продукция на „Холмарк“ от 2009 г.
Смелостта на Ирена по време на Втората световна война е забележителна. Като социален работник тя влиза в гетото под предлог, че провежда инспекция на санитарните условия, поради поява на тиф. С помощта на линейка извежда тайно бебета и малки деца, които настанява в манастири и епархии. Тя и съмишлениците й изготвят и над 3000 фалшиви документи, с които помагат на евреи. Списъците с еврейските имена заравят в буркани в земята, за да запазят връзката им със старите им самоличности...

Изданието е обогатено и с допълнителни текстове за обичаите и културните особености на еврейския народ. Включва размисли, цитати и писма на представените жени. Това е книга едновременно трудна и увлекателна, поучителна и лъчезарна, защото е написана с любов и уважение и препраща към нас светлите послания на озарените еврейски жени.



Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни на нашата
страница или във фейсбук , където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172030
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930