Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 16:30 - От едно дете: Между боклуците и чудесата
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2013 16:45


imageАз съм четвъртокласничка. Казвам се Антония. Започнах да чета книжката „Малката Божана в деня на боклуците“ една седмица преди представянето й в нашето училище. Приказките в нея ми се сториха колкото странни, толкова и близки. Различават се от тези на Андерсен, Братя Грим и В.Петров, но и се доближават до тях с това, че ни поучават. В тях има и вълшебство, и много любопитство и бабин мил тон на разказване. Четях книжката не на един дъх, а с прекъсвания, за да мога добре да я разбера. И така вечер след вечер. Чудех се дали нарисуваните баба Божана и внучката й приличат на истинските, затова очаквах с нетърпение срещата. Поуките, които запомних:

 

-          да сме добри стопани на природата, да се грижим за нея и да я опазваме; да не разпиляваме боклуците, защото не само гледката им е неприятна, но се разнася и неприятна миризма от тях.

-          да не сме толкова суетни като коконите от миналите векове; да не си губим времето в клюкарстване.

-          да знаем, че богатствата се делят на нетрайни и трайни. Едните могат да се пропилеят, да ни ги откраднат – разни предмети, а другите никой не може да ни отнеме. Вторите се намират в нашето сърце. И това са любов към хората и животните, доброта и др.

-          всички хора са различни – едни с добро сърце, а други – алчни, лъжливи и крадливи. Но хубавото е, че човек може да се промени и да тръгне по правилния път, стига да иска.

 

Книжката „Малката Божана в деня на боклуците е много забавна. Бих я препоръчала и на други деца, защото и те може би ще се развълнуват. Тя ми напомня на разговорите с моята баба, която живее в планината, а аз в големия град. Скоро ми подариха „Малката Божана в нощта на чудесата“. Така стъпка по стъпка ще изчета цялата поредичка.

 

Съставител: Антония Златанова, IV б клас, СОУ „Св.П. Хилендарски“, Пловдив

 Редактор: Деана Миткова


Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни на нашата
страница или във фейсбук , където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.
 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172759
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930