Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2013 17:01 - Умопомрачителни книжни инсталации
Автор: litcompass Категория: Забавление   
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове:
2



Четенето създава удоволствие на ума, но е индивидуален и доста самотен процес. Едни от най-големите поклонници на книгата обаче правят абсолютно всичко по силите си, за да предадат ефекта от четенето и спечелят повече почитатели на писаното слово. С много въображение и талант превръщат книгата в Зрелище.


1. Фестивалът в Брегенц, Австрия (The Bregenzer Festspiele) е прочут с едни от най – забележителните инсталации, поставяни някога.

Най-известната в последно време представлява гигантска плаваща книга, разгърната близо до брега на езерото Констанс от прилично огромен скелет. Инсталацията е вдъхновена от операта на Верди Бал с маски”, за която вестник The Telegraph съобщава, че през 1999 г. се е играла върху сцена с подобен декор.

image

Друга популярна постановка на Фестивала е така наречения Паднал човек – изработена по емблематична живопис на художника Жак-Луи Давид „Смъртта на Марат”.

image

2. Творецът Матей Крен
създава умопомрачителна книжна инсталация в Музея на модерното изкуство в Болоня, Италия. Той нарича своето постижение Scanner. Гигантската инсталация представлява огромен тунел от хиляди книги, украсен с множество огледала.

image

3. 80 000
кв.м. от тъкани и пластмаса формират нетрадиционна мрежа за… четене. Студентите на проф. Карен Ландж в Кол Поли, Сан Луис ОбиспоКолеж по Архитектура и дизайн в Калифорния, създават сложната шоу-инсталация „Бяло” в галерия Бегр. Замислена за комфортно разположение на тялото, съчетана със съвременни идеи за формата, инсталацията създава интерактивна среда за наслада от книгите, разположена в две пространства - горно и долно. Долната част е изпълнена с меки възглавници за сядане. Целта е да се осигури място за събиране на групи хора под специално създадени колони от светлина. Над четящите се завива балдахинова завеса и здрава текстилна плетка – удобна за катерене, придвижване между пространствата, пълзене и седене – според нуждите и желанията на посетителя.

image image

image

image4. Книжни портрети на известни писатели.
Кампанията се реализира в Румъния със съдействието на холандската агенция Van Wanter Etcetera и сътрудничеството на Souverein. Всяка година CPNB ( Collective Promotion Nitherlands Books) организира седмица на холандската книга и поставя акцент върху определен жанр или обект в литературата. 2011 –та на фокус е лицето на твореца. Изработени триизмерни книжни портрети на Ане Франк, Винсент ван Гог , Луис ван Гаал и Кадер Абдоллах. Инсталацията е скромна, но забележителна с точността на пресъздадените образи.

Съставител: Невена Николова




Aко тази статия Ви е харесала, последвайте ни на нашата
страница или във фейсбук , където можете да намерите повече за четенето, интересни инициативи, книги и награди за литература.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172115
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930