Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2013 17:08 - Градът на ангелите...
Автор: litcompass Категория: Новини   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.08.2013 17:09


image
„ПАДНАХМЕ ОТ НЕБЕСАТА
Това изречение ми хрумна, когато кацнах в Ел Ей и пътниците с ръкопляскане благодариха на пилота, който прелетя океана със самолета, насочи го от морето към Новия свят, дълго кръжа над светлините на огромния град и накрая меко се преземи. Спомням си, че реших да използвам изречението по-късно, тоест сега, когато пиша за кацането и престоя на чуждото крайбрежие, простряло се пред мен. Че ще изминат толкова много години в упорити опити да се доближа по правилния начин до изреченията, който трябваше да последват първото, не можех да предположа. Реших да запомня всичко, всяка подробност - за по-нататък.“
„Градът на ангелите или The Overcoat of Dr. Freud, Криста Волф
На българския пазар вече е луксозното издание на ГРАДЪТ НА АНГЕЛИТЕ  - дръзката изповед на един от емблематичните източноевропейска автори - КРИСТА ВОЛФ.

Градът на ангелите, Лос Анджелис: Разказвачката прекарва там няколко месеца в началото на деветдесетте години на ХХ век. Тя тръгва по дирите на емигрантката Л., избягала от националсоциалистическа Германия в САЩ. Непрекъснато я разпитват за живота в обединена Германия, има ли опасност „да се възроди отново вирусът на човешката ненавист?“ Ежедневните четива, разговорите, сънищата изправят разказвачката пред събитие от миналото й, което я хвърля в екзистенциална криза и я изправя пред битка за истинността на собствените й спомени.

Последният голям роман на Криста Волф е същевременно и автобиографичен – тя разказва за един човешки живот, устоял на три държавни и обществени форми в Германия, за равносметката си пред лицето на историята, за изкуството да си спомняш. „Ти си била там. Ти си го преживяла. Ти можеш да разкажеш за това.“

Дръзката изповед на най-значителната източногерманска авторка, книга за търсенето и сбогуването, борбена книга, книга за борбите на последното столетие, книга на отчаянието... Тя не престава да търси своята версия за истината. Книгата е калифорнийският монумент на това търсене.
Фолкер Вайдерман,
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung


Криста Волф е немска белетриска и есеистка. Следва немска литература в Йена и Лайпциг. През 1951 г. се омъжва за свой състудент - писателят Герхард Волф.
Работи в съюза на писателите на ГДР и в списание „Нойе дойче литератур“.
От 1949 г. до политическата промяна в страната Криста Волф е член на Обединената социалистическа партия на ГДР. По време на Студената война писателката открито критикува ръководството на държавата, но остава против обединението на Германия. Преди края на комунизма е считана за литературна икона – уважавана е както в Източна, така и в Западна Германия, но след падането на Желязната завеса репутацията й е силно разклатена. Повлиява фактът, че в периода 1959-1961 г. Волф е агент на ЩАЗИ с името Маргарете, но поради слаба активност сътрудничеството й е прекратено. Заради последвалия обществен натиск, писателката публикува досието си в пресата.

В нейното творчество присъстват автобиографични моменти. Засегната е темата за живота в ГДР, както и за националсоциализма. Героините на Волф не се вписват в културната схема на социализма, при тях има силно изразен феминизъм.

На представянето на последната си книга „Градът на ангелите“ (2010) в Берлинската академия на изкуствата, Волф споделя, че въпреки наличието на паспорт, който й е давал свободата да напусне ГДР, тя е избрала да остане, защото е имала усещането, че е нужна.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 171550
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930