Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2014 15:06 - Полезна и необходима книга за много широк кръг читатели
Автор: litcompass Категория: Изкуство   
Прочетен: 1752 Коментари: 0 Гласове:
0



Полезна и необходима книга за много широк кръг читатели - „Разкази за Иван“ на  Начо Христосков. Тя не е само четиво, носещо размишления и естетическа наслада – тя провокира отношение и държи съзнанието нащрек.

Организацията на текстовете, тематичната им обособеност, различност и взаимна зависимост, героят – винаги друг и винаги един и същ, точно намерената мярка в стила   това са само част от достойнствата на книгата. Тя съдържа шест части с по три разказа, което е интересно дори само заради символиката на числата. Интерес буди и механизмът на заглавието – неговият избор и въздействие. Да, заглавието е ключ към текста, към проблема в него, но как работи този ключ? В разказите на Начо Христосков заглавията по-скоро питат, отколкото отговарят, изненадват и се получава нещо като игра между автор и читател. „Гарванът“, „Урокът“, „Есента“ – можете ли да отгатнете за какво става въпрос? Когато прочетете, ще кажете – а да, да, наистина! Изобщо заглавията са мост, а за построяването му се изисква майсторлък. Този мост свързва текста с това, което е извън него. Мостовете в „Разкази за Иван“ са здрави, стабилни, неукрасени  съществителни имена - щемпели за достоверност.

Какво още има в „Разкази за Иван“? От гледна точка на литературната теория – банални неща, но лично на мен те ми липсват в съвременната литература, която в жанра на късия разказ въведе импресивност, поетичност и прочие екстри, та жанрът ще трябва да се преназове. Начо Христосков припомня какво е класическият психологизъм в прозата, поставя без условия въпросите за човешкото щастие и личния избор, изследва връзката между отделната интимна история и обществения проблем. Нарисувани в 18 разказа, картините на днешния ден са лаконични и точни. Бих казала: не картини, а моментално фото. Нищо измислено, нищо нагласено в тези фотоси, които представляват обобщения за целокупния ни живот.

Ясен в концепцията, монолитен в стила си, този сборник е книга, в която късият разказ е жив. Отварят се страници, писани отговорно и на разбираем език, затова е сигурно, че  читателската публика на разказите за Иван ще е много широка.

Текст: Елена Диварова
Четете още за литературата в ЛИТЕРАТУРЕН КОМПАС .

Снимки от премиерата на книгата: Начо Христосков в компанията на управителя на издателство "Летера"- Надя Фурнаджиева, и актьора Стефан Попов, който направи художествен прочит на разказа "Клането".
image
image
imageimage



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: litcompass
Категория: Изкуство
Прочетен: 172817
Постинги: 86
Коментари: 15
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930